27-30 april 2023

Tre dygn genom Kullabygdens mat- och dryckesupplevelser

Varmt välkommen till några intensiva och roliga, matnyttiga och förhoppningsvis lärorika dagar tillsammans med oss och våra vänner här i Kullabygden.

Du är vår VIP-gäst och i denna resa ingår allt.* Nedan finns en kort version av allt vi kommer att hinna med och vad som ingår.** Därefter kommer en mer utförlig beskrivning av de olika dagarna.

Varmt välkommen. Nu kör vi!

*exkl ev alkoholhaltiga drycker till lunch och middag  **Med reservation för eventuella ändringar i programmet


I RESANS PRIS INGÅR:

  • Boende tre nätter på Arilds Vingård
  • Frukost varje morgon med lokalproducerade råvaror
  • Välkomstdryck, kaffe och fika på Pensionat Strandgården
  • Välkomstmiddag på Pensionat Strandgården, 3 rätter
  • Middag hos Trädgården på Skäret, 3 rätter
  • Middag på Strand hotell i Arild, 3 rätter
  • Lunch på Tunneberga Gästgifvaregård
  • Lunch på Vikentomater
  • Vinprovning på Kullabergs Vingård
  • Vinprovning på Lottenlund Estate
  • Vinprovning på Arilds vingård
  • Ölprovning på Brygghallen i Höganäs
  • Ölprovning på Höganäs Bryggeri
  • Ca 6-8 besök/dag på lokala gårdar, odlingar och hos producenter med tillhörande smakprovning
  • Sightseeing i bygden
  • Vår personliga bussguide som tar väl hand om dig under hela resan
  • Ny fräsch buss med en trevlig busschaufför som kör till alla besöksmålen

Ankomstdag torsdag 27 april

  • Incheckning på Arilds Vingård
  • Välkomstmiddag På Arilds Vingård 
  • Information om programmet

Program fredag 28 april

  • Frukost 
  • Sightseeing runt Kullaberg
  • Förmiddagsfika på Ransvik
  • Kullabergs Vingård
  • Lunch på Tunneberga Gästgifvaregård
  • Engelbrekts Äppelodling
  • Kullasparris
  • Arilds Vingård
  • Middag på Strand Hotell i Arild

Program lördag 29 april

  • Frukost
  • Lakritsodling i Allerum
  • Lottenlund Estate
  • Larssons chips
  • Lunch hos Vikentomater
  • Flickorna Lundgren
  • Per i Viken
  • Höganäs Bryggeri
  • Salthallarna
  • Middag hos Trädgården på Skäret 


Avresedag söndag 30 april

  • Frukost
  • Utcheckning före lunch och hemresa
  • Om du vill stanna längre hjälper vi till att ordna det i mån av plats. Behöver bokas i god tid.

Pris: 9.890 SEK/person för del i dubbelrum
(Motsvarar ca 6.680 DKK)
Enkelrumstillägg: 1.500 SEK/person

Ankomstdag – 27 april


Välkommen

Du anländer med tåg, flyg, buss eller bil under eftermiddagen, vi kan arrangera transfer för den som önskar.

Inkvartering sker på Arilds Vingård, På kvällen bjuds det på middag där en av bygdens mer namnkunniga kockar står för menyn.

Våra besök – 28 april


Förmiddag

Dagen börjar med frukost och därefter avfärd

Sightseeing runt Kullaberg

Den här dagen inleder vi med en sightseeing till Kullaberg - naturreservatet som är en urbergsrygg utskjutande i havet i nordvästra Skåne. Naturen är dramatisk och så totalt annorlunda än den vanliga bilden av Skåne. Vilt, vackert, vidunderligt med hisnande branter och vida vyer över Öresund och Kattegatt. Här bjuds det på många grottor och vikar, frodiga lövskogar och blomrika betesmarker där du i reservatet faktiskt kan hitta mer än 2/3 av Sveriges växter.

Ransvik Havsveranda

Ransvik Havsveranda välkomnar oss sådär filmiskt vackert med utsikt över havet och en förmiddagsfika. Här kan man både äta, fika eller bara slinka in på ett glas vin. Den gamla kaffestugan byggdes redan 1921 för att tillgodose de badande gästerna i "Syndens Mölle" med lite förtäring. Och det är vad de nuvarande ägarna Andy och Matti vill att gästerna fortfarande ska göra på havsverandan - äta, dricka och bada.

Kullabergs Vingård
Nu är det dags att återigen bekanta oss med svenska viner och svenska destillat så vi styr bussen mot Kullabergs Vingård. Det här är vingården som enligt expertisen är en av landets mest ambitiösa vinproducenter inom "den nya vågen" och deras odlingar ligger oförskämt vackert beläget. Det marina klimatet på halvön med Kullaberg längst ut på spetsen har stor påverkan på temperatur, soltimmar och nederbörd. Långa sommarkvällar och mycket dagsljus i kombination med svala nätter framåt hösten bidrar därför till en lång odlingssäsong med full aromatisk mognad och frisk syra som följd.

Vi får en rundtur på gården och i odlingarna vilket avslutas med smakprovning av deras traditionella och mousserande viner samt något av deras destillat.

Lunch på Tunneberga Gästgifvaregård

Lunchtimmen är slagen och vi intar den denna dag på Tunneberga Gästgifvaregård i Jonstorp. Här får vi en äkta skånsk matupplevelse i form av klassisk "äggakaga" i genuin 1600-talsmiljö. På menyn erbjuds det även en fin mix av enklare klassiker och avancerade rätter. Många namnkunniga krögare ingår gästgifvaregårdens tre sekel långa historia för att idag drivas av mor och dotter, Isabella och Mette Hagman.


Eftermiddag

Engelbrekts Äppelodling
I Södåkra driver familjen Engelbrekt med personal odlingar och gårdsbutik på platsen där du kan hitta både klassiska som mer moderna äppelsorter. Man tillämpar lagringsmetoden ULO - Ultra Low Oxygen vilket ger dig färska, välsmakande äpplen året om. Det tillverkas även egen must och cider under varumärket Engelbrekts där allt återfinns i Gårdbutiken.

Kullasparris
Lokalt, småskaligt och ekologiskt är ledorden för Kullasparris, en odling som vi hittar på vår väg och då närmare bestämt i Hässlebo. Tanken är att förutom odling och försäljning av sparris även kunna erbjuda möjligheter för mat- och odlingsintresserade att få vara med om att odla, skörda och lära sig mer om sparris och andra ekologiska frilandsgrönsaker. Eller som Johan och Åsa själva uttrycker det - en liten bit mark och stora ambitioner.

Arilds Vingård
Arilds Vingård är näst på tur i programmet. Belägen i en vacker miljö med strövområde precis bakom vinfälten möter vi samma passion för mat och kultur som är känd för hela Kullahalvön. Här har Annette och Jonas funnit en välkomnande livsstil och på sina 20 hektar odlar de vin som resulterar i en flora av 15-talet olika produkter. Bröllop, konferenser, skördefest, hotell och glamping - utbudet är stort och vi kommer här att köra en vinprovning där vi testar några av gårdens drycker.

Middag på Strand Hotell i Arild

Kvällen tillbringar vi hos Björn och Paula på Strand Hotell i Arild. Med en bedårande utsikt över Arild, Skälderviken och Bjärehalvön åtnjuter vi en trerättersmiddag lagad med stor omsorg där man värnat om hantverk och lokala råvaror av högsta kvalitet.

Våra besök – 29 april


Förmiddag

Dagen börjar liksom tidigare med frukost och därefter avfärd. 

Lakritsodling i Allerum

Vi börjar med ett besök på Lakritsfabrikens odling i Allerum, vilken är en del av Lakritsfabriken i Ramlösa som sedan 2011 strävar efter att att tillverka en så naturlig och god premiumlakrits som möjligt. Odlingen är unik i Sverige och är även Norra Europas största.

Lottenlund Estate
Bredvid Lakritsodlingen hittar vi Lottenlund Estate som är vårt tredje resmål. Här tillverkas såväl högklassiga viner som välsmakande destillat från egna vin-, äppel-, krydd- och biodlingar.
Här får vi en rundvandring på vinfälten och en tur i vineriet för att se på tillverkningen. Vi avslutar med en vinprovning av några väl valda drycker ur sortimentet.

Larssons chips
Med siktet inställt på vårt fjärde resmål tar vi kustvägen norrut och landar vid chipseriet Larssons. Här möter vi Bertil Larsson - åttonde generationens lantbrukare med odlingsfokus på potatis och framförallt tillverkning av egenfriterade "Larsson Chips". Den unika krispigheten kommer sig av att friteringen i 100% skånsk, kallpressad rapsolja får ta lite längre tid. Välgjort och välsmakande helt enkelt!

Lunch hos Vikentomater

Nu är det dags för lunch och den avnjuter vi hos Vikentomater, en verksamhet som drivs av Mats Olofsson sedan 1996 då han tog över föräldrarnas företag. Han bestämde sig tidigt för att utveckla sortimentet som idag omfattar omkring hundra olika sorters tomater vilka är hett eftertraktade av restauranger och butiker över hela Sverige. Vikentomater odlar även gurka, paprika, chili, sallat och kryddor samt förädlar till produkter som ketchup, tomatmarmelad och sylt. Här får vi efter lunchen en guidad rundtur och du ges också en möjlighet att botanisera i deras välsorterade och ganska imponerande gårdsbutik.

Eftermiddag

Flickorna Lundgren på Skäret

Vi avslutar vårt besök på Kullaberg med förmiddagskaffe hos Flickorna Lundgren på Skäret, som även utsetts till årets skånska destination. Detta är Sveriges äldsta och mest berömda trädgårdscafé. Det öppnade redan 1 maj 1938 av sju systrar Lundgren. Vår nuvarande kungs farfar, Gustaf VI Adolf, var en flitig gäst fram till sin död 1973. Han gillade allt: både trädgården och trivseln - och inte minst kaffet med vaniljhjärtan. Som vi självklart också ska få smaka.

Per i Viken

Vi styr sedan mot charkuterifabriken "Per i Viken" vars historia började redan 1926. Här sätts det en ära i att bevara hantverket och de gamla traditionerna. Samtidigt är man inte främmande för förnyelse och har genom samarbeten med flera välkända kockar tillfört och utvidgat charkuterisortimentet i många spännande riktningar. Hög kvalitet, endast svensk köttråvara samt en vilja och förmåga att ge konsumenten det där lilla extra genomsyrar verksamheten, vilket märks tydligt när man får bekanta sig lite närmare med Per i Vikens produkter.

Höganäs Bryggeri
"Ett bryggeri måste man ha innan man dör". Citatet kommer från en av grundarna som startade Höganäs Bryggeri 2013. Sedan Sveriges EU-inträde, som följdes av ett avreglerad importmarknad för alkoholdrycker, har vi även fått se en mångfald av mikrobryggerier bildas där Höganäs Bryggeri är ett av dem. Här görs hantverksmässigt öl av hög kvalitet kryddad med kärlek, passion och hårt arbete. Vi bjuds på en rundvandring i bryggeriet, får höra från grundarna om dess historia och nuvarande inriktning samt retar våra smaklökar med några prover från deras sortiment.

Salthallarna
I närliggande lokaler, närmare bestämt Höganäs AB:s gamla keramikfabrik, hittar vi Salthallarna. Här sprudlar det av kreativitet och skaparglädje och likt en modern Saluhall återfinns här ett kluster av livsstilsbutiker inom mode, konst och design samt ett unikt gastronomiskt kollektiv i form av flera restauranger, bageri och café. Salthallarna anses vara Höganäs nya mötesplats för inspiration, kreativa människor och goda smaker. Vad är då bättre än att avsluta dagens rundtur med lite egentid där ni själva får ta del och influeras av allt som detta myller av lokala näringsidkare har att erbjuda.

Väl tillbaka i Mölle ges det tid för att ta igen sig, njuta av omgivningarna och förbereda sig inför middagen.

Middag

Trädgården på Skäret - här har Milli och Karl skapat odling och matupplevelser som nav i den spirande verksamhet som de valt att kalla Trädgården på Skäret. I kanten av det lilla fiskeläget kommer vi i deras lokaler få ta del av kompromisslös matlagning där man lägger stor vikt vid att slutprodukten är på topp och att man verkligen gjort allt för att gästen eller kunden ska vara nöjd. Att endast jobba med de bästa råvarorna är en självklarhet, om de så är inköpta, egenproducerade eller egenodlade. Vi kommer att få avnjuta en fantastisk trerättersmiddag här.

Avresedag – 30 april


Det är sista dagen på vår upplevelseresa och kanske börjar vissa redan smälta några av de många intrycken. Det bjuds på frukost och sammanfattning av dagarna samt tips på fortsättningar för de som så önskar.

Framåt lunchtid är det dags att ta farväl. För vissa har detta varit början på ytterligare några dagar i egen regi. För andra är det dags att ta sig hemåt och oavsett reseprogram finns det även här möjlighet att få ordnat med transfer till diverse avgångsorter och ställen.

Vi tackar för den här gången och hoppas att vi ses snart igen!