12 - 14 oktober 2023

Tre dagar genom Kullahalvöns mat- och dryckesupplevelser

Varmt välkommen till några upplevelserika, roliga, matnyttiga och utbildande dagar tillsammans med oss och våra vänner här på Kullahalvön.

Du är vår VIP-gäst och i denna resa ingår allt.* 

Nedan finns en kort version av allt vi kommer att hinna med och vad som ingår** och du hittar mer utförlig information lite längre ner.

Du som bor ganska nära och inte vill övernatta kan du kan välja att delta på resan utan övernattning, eller bara en dag.

Hoppas vi ses!

*exkl ev alkoholhaltiga drycker till lunch och middag

 **Med reservation för eventuella ändringar i programmetI RESANS PRIS INGÅR:

 • Boende två nätter på Pensionat Strandgården i Mölle
 • Frukost varje morgon med lokalproducerade råvaror
 • Alla transporter under programmet
 • Välkomstmiddag på Pensionat Strandgården, 3 rätter
 • Middag hos Trädgården på Skäret, 3 rätter
 • Lunch på Vikentomater
 • Lunch på Tunneberga Gästgifvargård
 • Vinprovning på Lottenlund Estate
 • Vinprovning på Kullabergs Vingård
 • Vinprovning på Arilds vingård
 • Ölprovning på Höganäs Bryggeri
 • Besök på lokala gårdar, odlingar och hos producenter med tillhörande smakprovning
 • Sightseeing i bygden
 • Vår personliga guide som tar väl hand om dig under hela resan

Ankomstdag torsdag 12 oktober

 • Incheckning på Pensionat Strandgården i Mölle
 • Välkomstmiddag hos Christer och Tina på Pensionat Strandgården i Mölle
 • Information om programmet

Program fredag 13 oktober

 • Frukost 
 • Kullaberg och fyrvisning
 • Lottenlund Estate
 • Vikentomater & lunch
 • Per i Viken
 • Höganäs Chocolate
 • Höganäs Bryggeri
 • Egen tid på pensionatet
 • Middag på Trädgården på Skäret

Program lördag 14 oktober

 • Frukost
 • Mölle Krukmakeri
 • Salthallarna
 • Lunch på Tunneberga gästgifvaregård
 • Kullabergs Vingård
 • Engelbrekts Äppelodling
 • Arilds VingårdPris

Med två övernattningar - 12-14 okt: 7.580 SEK per person för del i dubbelrum

Enkelrumstillägg: 850 SEK/natt

Utan övernattning och första kvällens middag - 4.495 per person

13 oktober: 2.790 kr per person

14 oktober: 1.700 kr per person 


Ankomstdag – 12 oktober


Välkommen

Du anländer till Mölle med valfritt färdmedel (bil, tåg, flyg eller buss) under eftermiddagen, vi kan arrangera transfer för den som önskar.

Inkvartering sker på Pensionat Strandgården, precis invid vattnet i Mölle. På kvällen bjuds det på trerättersmiddag där ett urval av bygdens lokalproducerade delikatesser återfinns i menyn.

Våra besök – 13 oktober


Förmiddag

Dagen börjar med frukost och därefter avfärd

Sightseeing runt Kullaberg och Kullabergs fyr
Den här dagen inleder vi med en sightseeing till Kullaberg - naturreservatet som är en urbergsrygg utskjutande i havet i nordvästra Skåne. Naturen är dramatisk och så totalt annorlunda än den vanliga bilden av Skåne. Per Sjögren guidar oss genom Kullabergs Fyrs otroligt spännande historia, och visar oss runt i fyrtornet. Förmiddagsfika i den friska luften. Utsikten är vild, vacker, vidunderlig med hisnande branter och vida vyer över Öresund och Kattegatt.

Lottenlund Estate
Vi åker nu till Lottenlund Estate där det tillverkas såväl högklassiga viner som välsmakande destillat. Här finns också äpple-, krydd- och biodlingar som används till de goda dryckerna.
Vi får en rundvandring på vinfälten och en tur i vineriet för att veta mer om tillverkningen. Vi avslutar med en vinprovning av några väl valda drycker ur sortimentet.

Lunch hos Vikentomater

Nu är det dags för lunch och den avnjuter vi hos Vikentomater, en verksamhet som drivs av Mats Olofsson sedan 1996 då han tog över föräldrarnas företag. Han bestämde sig tidigt för att utveckla sortimentet som idag omfattar omkring hundra olika sorters tomater vilka är hett eftertraktade av restauranger och butiker över hela Sverige. Vikentomater odlar även gurka, paprika, chili, sallad och kryddor samt förädlar till produkter som ketchup, tomatmarmelad och sylt. Här får vi innan lunchen en guidad rundtur och du ges också en möjlighet att botanisera i deras välsorterade och ganska imponerande gårdsbutik.

Eftermiddag

Per i Viken

Vi styr sedan mot charkuterifabriken Per i Viken vars historia började redan 1926. Här sätts det en ära i att bevara hantverket och de gamla traditionerna. Samtidigt är man inte främmande för förnyelse och har genom samarbeten med flera välkända kockar tillfört och utvidgat charkuterisortimentet i många spännande riktningar. Hög kvalitet, endast svensk köttråvara samt en vilja och förmåga att ge konsumenten det där lilla extra genomsyrar verksamheten, vilket märks tydligt när man får bekanta sig lite närmare med Per i Vikens produkter.

Höganäs Chocolate
I utkanten av Höganäs hittar vi Höganäs Chocolate - chokladfabriken som samarbetar med noga utvalda bönder i Ecuador som arbetar på ett socialt och miljömässigt ansvarsfullt sätt. Hållbarhet, socialt och miljömässigt ansvar, transparens och fullständig spårbarhet är verksamhetens ledord. Följ med på en rundvandring i fabriken och givetvis chokladprovning!

Höganäs Bryggeri
"Ett bryggeri måste man ha innan man dör". Citatet kommer från en av grundarna som startade Höganäs Bryggeri 2013. Sedan Sveriges EU-inträde, som följdes av en avreglerad importmarknad för alkoholdrycker, har vi även fått se en mångfald av mikrobryggerier bildas där Höganäs Bryggeri är ett av dem. Här görs hantverksmässigt öl av hög kvalitet kryddad med kärlek, passion och hårt arbete. Vi bjuds på en rundvandring i bryggeriet, får höra från grundarna om dess historia och nuvarande inriktning samt retar våra smaklökar med några prover från sortimentet.

Väl tillbaka i Mölle ges det tid för att ta igen sig, njuta av omgivningarna och förbereda sig inför middagen.

Middag på Trädgården på Skäret

Trädgården på Skäret - här har Milli och Kalle skapat odling och matupplevelser som nav i den spirande verksamhet som de valt att kalla Trädgården på Skäret. I kanten av det lilla fiskeläget kommer vi i deras lokaler få ta del av kompromisslös matlagning där man lägger stor vikt vid att slutprodukten är på topp och att man verkligen gjort allt för att gästen eller kunden ska vara nöjd. Att endast jobba med de bästa råvarorna är en självklarhet, om de så är inköpta, egenproducerade eller egenodlade. Vi kommer att få avnjuta en fantastisk trerättersmiddag här.

Våra besök – 14 oktober


Förmiddag

Dagen börjar liksom tidigare med frukost och därefter avfärd. 

Mölle Krukmakeri
Vi börjar dagen med en kort promenad bort till Mölle Krukmakeri. Här förvandlas årligen mer än 20 000 kg rå lera till keramiska eviga ting, gjorda att nyttjas av mer än en generation. Inget slit och inget släng. "Krukan" som det också kallas är även ett populärt matställe i en mysig miljö som bland annat serverar smaskiga napolitanska pizzor.

Salthallarna
I närliggande lokaler, närmare bestämt Höganäs AB:s gamla keramikfabrik, hittar vi Salthallarna. Här sprudlar det av kreativitet och skaparglädje och likt en modern Saluhall återfinns här ett kluster av livsstilsbutiker inom mode, konst och design samt ett unikt gastronomiskt kollektiv i form av flera restauranger, bageri och café. Salthallarna anses vara Höganäs nya mötesplats för inspiration, kreativa människor och goda smaker. Här får du själv strosa runt och influeras av allt som detta myller av lokala näringsidkare har att erbjuda.

Lunch på Tunneberga Gästgifvaregård

Lunchtimmen är slagen och vi intar den denna dag på Tunneberga Gästgifvaregård i Jonstorp. Här får vi en äkta skånsk matupplevelse i form av klassisk "äggakaga" i genuin 1600-talsmiljö. På menyn erbjuds det även en fin mix av enklare klassiker och avancerade rätter. Många namnkunniga krögare ingår gästgifvaregårdens tre sekel långa historia för att idag drivas av mor och dotter, Isabella och Mette Hagman.aregård i Jonstorp. Här får vi en äkta skånsk matupplevelse i form av klassisk "äggakaga" i genuin 1600-talsmiljö. På menyn erbjuds det även en fin mix av enklare klassiker och avancerade rätter. Många namnkunniga krögare ingår gästgifvaregårdens tre sekel långa historia för att idag drivas av mor och dotter, Isabella och Mette Hagman.

Eftermiddag

Kullabergs Vingård

Nu är det dags att återigen bekanta oss med svenska viner så vi styr bussen mot Kullabergs Vingård. Det här är vingården som enligt expertisen är en av landets mest ambitiösa vinproducenter inom "den nya vågen" och deras odlingar ligger oförskämt vackert beläget. Det marina klimatet på halvön med Kullaberg längst ut på spetsen har stor påverkan på temperatur, soltimmar och nederbörd. Långa sommarkvällar och mycket dagsljus i kombination med svala nätter framåt hösten bidrar därför till en lång odlingssäsong med full aromatisk mognad och frisk syra som följd.

Vi får en rundtur på gården och i odlingarna vilket avslutas med smakprovning av några av deras viner.

Engelbrekts Äppelodling 

I Södåkra driver familjen Engelbrekt med personal odlingar och gårdsbutik på platsen där du kan hitta både klassiska som mer moderna äppelsorter. Man tillämpar lagringsmetoden ULO - Ultra Low Oxygen vilket ger dig färska, välsmakande äpplen året om. Det tillverkas även egen must och cider under varumärket Engelbrekts där allt återfinns i Gårdbutiken. Det är skördetid nu och vi får höra Magnus berätta mer om odlingen. 

Arilds Vingård

Arilds Vingård blir vårt sista stopp i programmet. Belägen i en vacker miljö med strövområde precis bakom vinfälten möter vi samma passion för mat och kultur som är känd för hela Kullahalvön. Här har Annette och Jonas funnit en skön livsstil och på sina 20 hektar odlar de vin som resulterar i en flora av 15-talet olika produkter. Bröllop, konferenser, skördefest, hotell och glamping - utbudet är stort och vi kommer här att få prova några av gårdens drycker.

Här avrundar vi vår resa tillsammans. De som önskar kan lägga till en extra natt på pensionatet, eller Arilds Vingård. Givetvis hjälper vi till att boka en oförglömlig middagsupplevelse till er även denna kväll. Vi säger välkomna tillbaka till Kullahalvön!