På Kullaresor får ni ta del av lokalproducerat på riktigt - häng med!

Våra besöksmål

Här hittar ni våra många besöksmål på Kullahalvön. Etablerade vingårdar med prisbelönta viner, en blomstrande bryggerikultur, välrenommerade grönsaksodlare, köttproducenter, charkuterister sedan flera generationer och kreativa entreprenörer som sätter vår halvö på kartan. Under fliken "resor" i menyn hittar du utförliga program för varje resa, och vilka besöksmål som ingår i varje resa.

Arilds Vingård

Arilds Vingård är Sveriges största vingård och drivs av paret Annette och Jonas Ivarsson. Det utgör ett mycket populärt besöksställe i Kullabygden. År 2007 planterades de första vinrankorna på den vackra sydsluttningen och 2011 öppnade Arilds Vingård upp även för hotell- och restaurangverksamhet.

arildsvingard.se

Holy Smoke

Holy Smoke är Sveriges första BBQ hak. På kullarna i Bräcke har ett gäng containrar hamnat, och i dem huserar smokers, vedförråd, restaurangkök, fullsatta bord med gäster från alla håll och kanter, konserter och matlagningskurser. Passionen för den totala smakupplevelsen har varit självklar sedan 2014 när BBQ-röken började smita över fälten runtomkring.

holysmokebbq.se

Engelbrekts Äpple

I Södåkra driver familjen Engelbrekt med personal odlingar och gårdsbutik på platsen där du kan hitta både klassiska som mer moderna äppelsorter. Man tillämpar lagringsmetoden ULO - Ultra Low Oxygen vilket ger dig färska, välsmakande äpplen året om. Det tillverkas även egen must och cider under varumärket Engelbrekts.

engelbrekts..com

Flickorna Lundgren på Skäret

Stanna till på för- eller eftermiddagskaffe hos Flickorna Lundgren på Skäret, ett resmål som även utsetts till årets skånska destination. Detta är Sveriges äldsta och mest berömda trädgårdscafé. Det öppnade redan 1 maj 1938 av sju systrar Lundgren och vår nuvarande kungs farfar, Gustaf VI Adolf, var en flitig gäst fram till sin död 1973.

flickornalundgren.se

Höganäs Bryggeri

"Ett bryggeri måste man ha innan man dör". Citatet kommer från en av grundarna som  startade Höganäs Bryggeri 2013. Här görs hantverksmässigt öl av hög kvalitet kryddad med kärlek, passion och hårt arbete.

hoganasbryggeri.se

Krapperups Gods

Krapperup är en av Skånes äldsta och historiskt sett viktigaste sätesgårdar med anor från 1300-talet. Det nuvarande slottet uppfördes vid mitten av 1500-talet och ligger omgivet av en vacker park som är öppen för allmänheten året runt.

krapperup.se

Kullaberg

Naturreservatet Kullaberg är en urbergsrygg som skjuter ut i havet i nordvästra Skåne. Naturen är dramatisk med höga klippor som stupar ned i havet. Strandlinjen är stenrik och bjuder på många grottor och vikar. Här tar du dig genom frodiga lövskogar och blomrika betesmarker eller betraktar den fantastiska utsikten från fyren på uddens spets.

kullabergsnatur.se

Kullabergs Vingård

Har av Gastronomiska Akademien nyligen tilldelats diplom för att ha skapat Sveriges mest ambitiösa vingård med högklassiga viner. 

Som gäst sitter du antingen i trädgården, i orangeriet, inne i vinbaren eller direkt ute på gräset vid rankorna. De vita druvsorterna domineras av solaris, men Kullabergs jakt på blåa druvor är spännande med bland annat pinot nova, cabernet noir och spätburgunder.

kullabergs.se

Kullasparris

Kullasparris - "en liten bit mark och stora ambitioner"

Åsa och Johan Sjöblom driver den ekologiska sparrisodlingen på sin mark i Hässlebo - symboliskt nog precis där Kullabergs första stenblock börjar skjuta upp ur marken. De odlar förutom den gröna sparrisen även frilandsgrönsaker samt erbjuder boende och sparrissafari med anknytning till gårdens odlingar av sparris och grönsaker.

kullasparris.se

Lakritsfabrikens odling Allerum

Lakritsfabrikens lakritsrotsodling i Allerum är något som är unikt i Sverige. Sedan 2014 arrenderar Lakritsfabriken i Ramlösa åtta hektar mark utanför Helsingborg. På fälten går betande får under tiden som lakritsroten växer. Detta är norra Europas största lakritsrotsodling.

lakritsfabriken.se

Larssons chips

På gården möter vi Bertil Larsson - åttonde generationens lantbrukare med odlingsfokus på potatis och framförallt tillverkning av egenfriterade "Larsson Chips". Den unika krispigheten kommer sig av att friteringen i 100% skånsk, kallpressad rapsolja får ta lite längre tid. Välgjort och välsmakande helt enkelt!

larssonsiviken.se

Lottenlund Estate

I byn Allerum utanför Helsingborg uppfyllde Tina Berthelsen och hennes man sin dröm om Toscana på gården Lottenlund. De första vinstockarna planterades 2016 och här odlas nu fyra gröna och två blåa sorters druvor. Lottenlund erbjuder både vinprovning och vingårdsturer med fokus på naturupplevelser och goda produkter genom gårdens vin, destillat, äppeljuice och honung.

lottenlundestate.se

Mölle Krukmakeri

I Mölle ligger sedan 1997 krukmakeriet som är beläget mitt i byn. Här förvandlas årligen 20.000 kg rå lera till keramiska eviga ting, Gjorda att nyttjas av mer än en generation. Här finns också en underbar utemiljö och ett café som serverar mackor, soppor och smaskiga pizzor. Öppet alla dagar året runt.

mollekrukmakeri.se

Per i Viken

Per i Viken startade som en kött- och mjölkaffär 1926 i Viken och drivs sedan millenieskiftet av ägaren Claes Persson. De senaste åren har man märkt av ett rejält uppsving där korvtrenden liksom satsningen på nya smaker ligger bakom framgången. Här möts wienerkorv och prinskorv med spickeskinka, enewurst, sylta och blodkorv. Man gillar att ta fram nya produkter och smakkombinationer där den egna korven Per i Parma med parmesanost har tagit två guld i Chark-SM och numera tillhör det som efterfrågas mest.

periviken.se

Ransvik Havsveranda

I Kullabergs naturreservat ligger Ransvik Havsveranda sådär filmiskt vackert med utsikt över havet. Här kan du både äta, fika eller bara slinka in på ett glas vin. Den gamla kaffestugan byggdes redan 1921 för att tillgodose de badande gästerna i "Syndens Mölle" med lite förtäring. Och det är vad de nuvarande ägarna Andy och Matti vill att gästerna fortfarande ska göra på havsverandan - äta, dricka och bada.

ransvik.se

Salthallarna

I Höganäs AB:s gamla keramikfabrik, hittar vi Salthallarna. Här sprudlar det av kreativitet och skaparglädje och likt en modern saluhall återfinns här ett kluster av livsstilsbutiker inom mode, konst och design samt ett gastronomiskt kollektiv i form av flera restauranger, bageri och café. Salthallarna anses vara Höganäs nya mötesplats för inspiration, kreativa människor och goda smaker.

salthallarna.se

Strand Hotell i Arild

Med en bedårande utsikt över såväl Skälderviken som Arild och natursköna Kullaberg erbjuder Strand Hotell i Arild möjlighet till boende, konferenser, bröllop och andra evenemang. Restaurangen sticker ut lite extra och här lagas mat med stor omsorg och det värnas om det lokala hantverket med råvaror av högsta kvalitet. Inspirationen hämtas både från den skånska traditionen och det enkla från Medelhavet.

strand-arild.se

Trädgården på Skäret

Trädgården på Skäret - här har Milli och Karl skapat odling och matupplevelser som nav i den spirande verksamhet som de valt att kalla Trädgården på Skäret. I kanten av det lilla fiskeläget kommer du i deras lokaler att få ta del av kompromisslös matlagning där man lägger stor vikt vid att slutprodukten är på topp och att man verkligen gjort allt för att gästen eller kunden ska vara nöjd. Att endast jobba med de bästa råvarorna är en självklarhet, om de så är inköpta, egenproducerade eller egenodlade.

tradgardenpaskaret.se

Tunneberga Gästgifvaregård

På Tunneberga Gästgifvaregård i Jonstorp får du en äkta skånsk matupplevelse i genuin 1600-talsmiljö. Det erbjuds en fin mix av enklare klassiker och avancerade rätter. Många namnkunniga krögare ingår i Gästgifvaregårdens tre sekel långa historia för att idag drivas av mor och dotter, Isabella och Mette Hagman.

tunneberga.se

Vikentomater

Vikentomater är, förutom en stor tomatodling, även en härlig delikatessbutik och matdestination som vuxit rejält de senaste åren och som nu är mer än "bara tomater". I det enorma växthuset odlas förutom tomater även meloner, chili, gurka, olika typer av bönor, aubergine och squash. Grönsakerna finns till salu i butiken och används givetvis i rätterna på lunchen. Butiken säljer sina egna produkter som tomatketchup, bostongurka och den populära tomatmarmeladen.

vikentomater.se

Höganäs Chocolate

I utkanten av Höganäs hittar vi Höganäs Chocolate - chokladfabriken som samarbetar med noga utvalda bönder i Ecuador som arbetar på ett socialt och miljömässigt ansvarsfullt sätt. Hållbarhet, socialt och miljömässigt ansvar, transparens och fullständig spårbarhet är verksamhetens ledord. Följ med på en rundvandring i fabriken och givetvis chokladprovning!

harvestofecuador.eu

Brygghallen i Höganäs

I Brygghallen i Höganäs samsas två lokala bryggerier - Kullens Bryggeri och Viken Bryggeri. Resmålet ståtar med ett eget Taproom och restaurang där man kan bekanta sig med över 20 sorters lokalproducerad öl - alltid minst 12 ölsorter på fat - samt ett icke oansenligt sortiment med Prosecco.

Brygghallen i höganäs