27-30 april

Kullabygden 27-30 april 2023

Många är vi som har åkt utomlands för att njuta av lokala smakupplevelser i form av mat och dryck. Vad vi kanske inte tänker på är att Sverige numera kan bjuda på minst lika upplevelserika möten

inom detta område.

Vi befinner i Kullabygden - i nordvästra Skåne och på Kullahalvön för att vara mer exakt. Redan sprängfylld med historia och sevärdheter bjuder denna del av Sverige även på mat- och dryckesupplevelser utöver det vanliga. Konsten att förädla varorna hela vägen till matbordet har också satt sin prägel och Kullabygden kallas ofta för krogarnas bygd.


Kullaresor erbjuder er en upplevelse av "Lokalproducerat på riktigt" med grundaren och/eller ägaren som ciceron vid varje enskilt besök. Tag plats och låt oss få er inspiration att flöda! 

Ankomstdag – 27 april


Välkommen

Du anländer med tåg, flyg, buss eller bil under eftermiddagen, vi kan arrangera transfer för den som önskar. 

Inkvartering sker på Arilds Vingård, På kvällen bjuds det på middag där en av bygdens mer namnkunniga kockar står för menyn.

Våra besök – 28 april


Förmiddag

Dagen börjar med frukost och därefter avfärd.

Kullamust DENNA HAR UTGÅTT, SE PROGRAM
Vi börjar med att besöka Kullabygdens Musteri - "Kullamust" - i Mjöhult utanför Höganäs. Verksamheten grundades 1929 och produktionen omfattar naturell, smaksatt respektive lagrad äppelmust.

Lakritsfabriken
Resan fortsätter sedan till Lakritsfabrikens odling i Allerum, vilken är en del av Lakritsfabriken i Ramlösa som sedan 2011 strävar efter att att tillverka en så naturlig och god premiumlakrits som möjligt. Odlingen är unik i Sverige och är även Norra Europas största.

Lottenlund Estate
Vägg-i-vägg med Lakritsodlingen hittar vi Lottenlund Estate som är vårt tredje resmål. Här tillverkas såväl högklassiga viner som välsmakande destillat från egna vin-, äppel-, krydd- och biodlingar. Vi får en guidad rundvandring bland odlingarna och ges också tillfälle att provsmaka några väl valda drycker ur sortimentet.

Larsvikens Gård
Med siktet inställt på vårt fjärde resmål tar vi kustvägen norrut och landar vid Larsvikens Gård. Där möter vi åttonde generationens lantbrukare med odlingsfokus på sättpotatis, sättlökar, dahliaknölar och framförallt tillverkning av egenfriterade "Larsson Chips". Den unika krispigheten kommer sig av att friteringen i 100% skånsk, kallpressad rapsolja får ta lite längre tid. Välgjort och välsmakande helt enkelt!

Lunch hos Vikentomater

Nu är det dags för lunch och den avnjuter vi hos Vikentomater, en verksamhet som drivs av Mats Olofsson sedan 1996 då han tog över föräldrarnas företag. Han bestämde sig tidigt för att utveckla sortimentet som idag omfattar omkring hundra olika sorters tomater vilka är hett eftertraktade av restauranger och butiker över hela Sverige. Vikentomater odlar även gurka, paprika, chili, sallat och kryddor samt förädlar till produkter som ketchup, tomatmarmelad och sylt. Här får vi efter lunchen en guidad rundtur och du ges också en möjlighet att botanisera i deras välsorterade och ganska imponerande gårdsbutik.

Eftermiddag

Flädergården DENNA HAR UTGÅTT, SE PROGRAM
Under eftermiddagen går resan vidare mot Flädergården i Täppeshusen utanför Viken. Under parollen "Äkta Ren och Rättvis Mat" föder man här upp frigående Linderödsgrisar, ankor, höns, loduvor, kalkoner och kaniner. Det läggs stor vikt vid att djuren har det bra och får leva och äta så naturligt som möjligt. I gårdsbutiken hittar ni sedan allt från vaktelägg, ankägg, och hönsägg till viltkött, kaninkött, varm- och kallrökta korvar, pastejer, patéer och andra delikatesser.

Per i Viken
Vi styr mot charkuterifabriken "Per i Viken" vars historia började redan 1926. Här sätts den en ära i att bevara hantverket och de gamla traditionerna. Samtidigt är man inte främmande för förnyelse och har genom samarbeten med flera välkända kockar tillfört och utvidgat charkuterisortimentet i många spännande riktningar. Hög kvalitet, endast svensk köttråvara samt en vilja och förmåga att ge konsumenten det där lilla extra genomsyrar verksamheten, vilket märks tydligt när man får bekanta sig lite närmare med Per i Vikens produkter.

Höganäs Bryggeri
"Ett bryggeri måste man ha innan man dör". Citatet kommer från Lukas Östberg som tillsammans med Mats Hernström och Kim Bröchner startade Höganäs Bryggeri 2013. Sedan Sveriges EU-inträde, som följdes av ett avreglerad importmarknad för alkoholdrycker, har vi även fått se en mångfald av microbryggerier bildas där Höganäs Bryggeri är ett av dem. Här görs hantverksmässigt öl av hög kvalitet kryddad med kärlek, passion och hårt arbete. Vi bjuds på en rundvandring i bryggeriet, får höra från grundarna om dess historia och nuvarande inriktning samt retar våra smaklökar med några prover från deras sortiment.

Salthallarna
I närliggande lokaler, närmare bestämt Höganäs AB:s gamla keramikfabrik, hittar vi Salthallarna. Här sprudlar det av kreativitet och skaparglädje och likt en modern Saluhall återfinns här ett kluster av livsstilsbutiker inom mode, konst och design samt ett unikt gastronomiskt kollektiv i form av flera restauranger, bageri och café. Salthallarna anses vara Höganäs nya mötesplats för inspiration, kreativa människor och goda smaker. Vad är då bättre än att avsluta dagens rundtur med lite egentid där ni själva får ta del och influeras av allt som detta myller av lokala näringsidkare har att erbjuda.

Middag på Strand i Arild

Väl tillbaka i Mölle ges det tid för att ta igen sig, njuta av omgivningarna och förbereda sig för middagen.

Kvällen tillbringar vi på STRAND i Arild. Med en bedårande utsikt över Arild, Skälderviken och Bjärehalvön åtnjuter vi en middag lagad med stor omsorg där man värnat om hantverk och lokala råvaror av högsta kvalitet.



Våra besök – 18 april


Förmiddag

Dagen börjar liksom tidigare med frukost och därefter avfärd 08.30.

Sightseeing runt Kullaberg
Den här dagen inleder vi med en Sightseeing runt Kullaberg - naturreservatet som är en urbergsrygg utskjutande i havet i nordvästra Skåne. Naturen är dramatisk och så totalt annorlunda än den vanliga bilden av Skåne. Vilt, vackert, vidunderligt med hisnande branter och vida vyer över Öresund och Kattegatt. Här bjuds det på många grottor och vikar, frodiga lövskogar och blomrika betesmarker där du i reservatet faktiskt kan hitta mer än 2/3 av Sveriges växter.

Ransvik Havsveranda
Innan vi lämnar Kullaberg avslutar vi med förmiddagskaffe på Ransvik Havsveranda. Elegant beläget vid havsbandet vill Andy och Matti detta skall var en plats där alla ska känna sig välkomna, precis som det varit i över 100 år. Med utmärkelsen "Skånes Bästa" är stället väl värt ett besök och vi ser därför till att ni i och med detta kan bocka av platsen på er besökslista.

Kullabergs Vingård
Nu är det dags att återigen bekanta oss med svenska viner och svenska destillat så vi styr bussen mot Kullabergs Vingård. Det här är vingården som enligt expertisen är en av landets mest ambitiösa vinproducenter inom "den nya vågen" och deras odlingar ligger oförskämt vackert beläget. Det marina klimatet på halvön med Kullaberg längst ut på spetsen har stor påverkan på temperatur, soltimmar och nederbörd. Långa sommarkvällar och mycket dagsljus i kombination med svala nätter framåt hösten bidrar därför till en lång odlingssäsong med full aromatisk mognad och frisk syra som följd. Vi får en rundtur på gården och i odlingarna vilket avslutas med smakprovning av deras traditionella och mousserande viner samt något av deras destillat.

Bräcke Ägg
Näst på tur står Bräcke Ägg. Bredvid den gamla släktgården i tegel i Nyhamnsläge välkomnar Anna oss till sin gårdsbutik. Under hela året säljs här och du kan även få en lektion i hur man bakar äkta Skånsk Spettekaka. Framåt våren och sommaren utökas sedan sortimentet med bland annat lök, potatis, röd- och gulbetor samt en och annan jordgubbe.

Lunch på Tunneberga Gästgifvaregård

Lunchtimmen är slagen och vi intar den denna dag på Tunneberga Gästgifvaregård i Jonstorp. Här får vi en äkta skånsk matupplevelse i genuin 1600-talsmiljö där det erbjuds en fin mix av enklare klassiker och avancerade rätter. Många namnkunniga krögare ingår gästgifvaregårdens tre sekel långa historia för att idag drivas av mor och dotter, Isabella och Mette Hagman.


Eftermiddag

Engelbrekts Äppelodling
Engelbrekts Äppelodling består av tre odlingar, en etablerad och två nystartade. I Södåkra driver familjen Engelbrekt med personal odlingar och Gårdsbutik på platsen där du kan hitta såväl klassiska sorter som Aroma och Ingrid Marie blandat med moderna som Zari och Rubinstar. Det tillverkas även egen must och cider under varumärket Engelbrekts där allt återfinns i Gårdbutiken.

Kullasparris
Lokalt, småskaligt och ekologiskt är ledorden för Kullasparris, en odling som vi hittar på vår väg och då närmare bestämt i Hässlebo. Tanken är att förutom odling och försäljning av sparris även kunna erbjuda möjligheter för mat- och odlingsintresserade att få vara med om att odla, skörda och lära sig mer om sparris och andra ekologiska frilandsgrönsaker. Eller som Johan och Åsa själva uttrycker det - en liten bit mark och stora ambitioner.

Arilds Vingård
Arilds Vingård är näst på tur i programmet. Belägen i en vacker miljö med strövområde precis bakom vinfälten möter vi samma passion för mat och kultur som är känd för hela Kullahalvön. Här har Annette och Johan funnit en välkomnad livsstil och på sina 20 hektar odlar de vin som resulterar i en flora av 15-talet olika produkter. Bröllop, konferenser, skördefest, hotell och glamping - utbudet är stort och vi får möjlighet att bekanta oss med valda delar av det.

Krapperups Gods och Kryddiga Perenn
På vår väg tillbaka till hotellet gör vi ett sista stopp vid Krapperups Gods och intilliggande Kryddiga Perenn. Krapperup är en av Skånes äldsta och historiskt sett viktigaste sätesgårdar med anor från 1300-talet som idag ägs och drivs av Gyllenstiernska Krapperupsstiftelsen. Det nuvarande slottet uppfördes vid mitten av 1500-talet och ligger omgivet av en vacker park som är öppen för allmänheten året runt. Stiftelsens uppgift är att, förutom vissa humanitära åligganden i hemförsamlingen bl.a stödja vetenskap och forskning.

I slottsträdgården hittar vi även verksamheten Kryddiga Perenn som har funnits där med sina odlingar sedan 1983. Här möts gammalt och nytt och du kan handla kryddväxter av bästa kvalitet, sommarblommor, pelargoner och annat spännande till din trädgård.

Resan går nu hemåt och det ges lite egentid vid hotellet innan det är dags att göra sig i ordning inför middagen.

Middag

Trädgården på Skäret - här har Milli och Karl skapat odling och matupplevelser som nav i den spirande verksamhet som de valt att kalla Trädgården på Skäret. I kanten av det lilla fiskeläget kommer vi i deras lokaler att få ta del av kompromisslös matlagning där man lägger stor vikt vid att slutprodukten är på topp och att man verkligen gjort allt för att gästen eller kunden ska vara nöjd. Att endast jobba med de bästa råvarorna är en självklarhet, om de så är inköpta, egenproducerade eller egenodlade..

Avresedag – 19 april


Det är sista dagen på vår upplevelseresa och kanske börjar vissa redan smälta några av de många intrycken. Det bjuds på frukost och sammanfattning av dagarna samt tips på fortsättningar för de som så önskar.

Framåt lunchtid är det dags att ta farväl. För vissa har detta varit början på ytterligare några dagar i egen regi. För andra är det dags att ta sig hemåt och oavsett reseprogram finns det även här möjlighet att få ordnat med transfer till diverse avgångsorter och ställen.

Vi tackar för den här gången och hoppas att vi ses snart igen!


Välkommen att boka!